< hoorskatter.blogg.se -

Det börjar bli kallt

Hösten är här, om nu ingen mer än jag har märkt det. Ute springer det fullt av katter, en del får mat av snälla människor, en del får försöka livnära sig på det de hittar själva. Katten är ett tamdjur. Ett av människans husdjur. Så varför behandlas den sämre än många andra djur som vi tagit till oss? Varför är det ok i mångas värld, att slänga ut den som en sopa när man tröttnat på den? Varför är det ok att låta katthonor föda sina ungar utomhus, utan uppsikt? Varför är det ok att räkna med ett visst svinn bland ungarna?
Ingen får hålla hundar på ett lika slarvigt sätt som katter. Valpar föds upp, på de flesta ställen, med full koll. Ingen valp behöver riskera att bli uppäten av räv, rovfågel, eller andra djur. Ingen tycker att det är ok att de flesta valparna i en kull blir överkörda, eller ligger och dör i plågor i ärftliga sjukdomar. Ingen hunduppfödare räknar med det.
Men när det kommer till katter och deras avkommor, hör man det resonemanget. "Det spelar ingen roll om honorna föder ett par kullar om året, ungarna blir ändå överkörda, eller ihjältrampade av gårdens djur, eller dör av andra orsaker. Och blir de för många, går jag ut en sväng med hagelbössan."
Nej, tyvärr är det här inte taget ur luften. På många ställen är detta verkligheten för katterna.
Hörde för några år sedan om en bonde som städade logen. Han eldade skräp. I halmen låg det små kattungar. Gissa var dessa hamnade? Och inte blev de ihjälslagna först. Tyvärr hör man många sådana historier. Katten är på många ställen ett djur helt utan värde, ett djur som behandlas totalt respektlöst.
Hur ändrar man denna inställning hos folk? Man känner sig ofta uppgiven över folks nonchalans inför detta fina djur. Hur ska vi få utvecklingen att vända?
 
Aurore, en katt som slapp bli skjuten.
 
Helen FHHK

Kommentarer
Postat av: xantippa

Hej! Bra skrivet! Kan det vara en generationsfråga, hur man ser på katten? TNR kan vara ett sätt, ju färre katter desto högre status...

2012-10-06 @ 18:44:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0